dinsdag 3 november 2015

Mijn ervaring met de universiteit tot nu toe

*dit artikel (nu aangepast) is al eerder verschenen op mijn andere blog: Daily Kim

Vaak krijg ik vragen over de universiteit. Ik heb onderhand het eerste jaar achter de rug en ook de eerste tentamens van het eerste blok van dit jaar zitten erop, dus leek het me een leuk idee er hier een stukje aan te wijden. Vandaag beantwoord ik de meest gestelde vragen! 

Waarom wilde je een universitaire studie volgen? En waarom in Leiden?
Al snel na het begin van mijn juridische opleiding aan het MBO wist ik dat ik advocaat wilde worden. Toen ik twee jaar geleden HBO rechten ging studeren (in Leiden) heb ik alles op alles gezet om in één jaar mijn propedeuse te halen, zodat ik mee kon doen aan de loting voor de studie rechtsgeleerdheid. Om advocaat te worden moet je namelijk een universitaire rechtenstudie succesvol hebben afgerond voordat je advocaat-stagiaire kunt worden en de Beroepsopleiding Advocaten kunt volgen.

Ik wilde heel graag in Leiden studeren, omdat de rechtenstudie van hoog niveau is. Behalve dat, telde ook mee dat het dicht bij huis is. Ik hoef dus niet op kamers (iel, mij niet gezien in een vies studentenhuis, haha) en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Altijd mooi mee genomen!

Hoe bevalt je studie?
Zoals ik hierboven al zei heb ik het eerste jaar overleeft en heb ik alle vakken op één na gehaald. Het belangrijkste verschil tussen het HBO en de universiteit is dat er meer studiestof is en dat het meer theoretisch is. Op de Hogeschool Leiden had ik na elk blok een project en in de derde moet je een jaar stage lopen. Ik zelf ben dol op theorie (was niet zo'n fan van projecten) en heb op het MBO heb ik al stage gelopen van in totaal bijna anderhalf jaar. Het volgen van een universitaire studie is alles wat ik ervan verwachtte en ik ben dan ook hartstikke blij met mijn keuze om over te stappen van HBO naar universiteit!

Hoe anders is het studeren aan de universiteit dan op het HBO?
Tijdens het jaar dat ik op de hogeschool zat werd er flink gehamerd op het feit dat de universiteit héél anders zou zijn. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik het eigenlijk niet zo veel vind verschillen. Natuurlijk, het is meer stof, maar ik doe niet zoveel anders dan op de hogeschool. Ik maak aantekeningen tijdens hoorcollege, markeer belangrijke stukken in de studieboeken.. maar ik besteed wel meer tijd aan mijn studie!

Ik lees alle stof per vak per week (wat ik vroeger nooit heb gedaan) en ik begin veel eerder met studeren voor een tentamen. Wat ook echt een goede tip is: maak de zelfstudie vragen (als het vak die heeft in de reader), want z kun je de antwoorden gebruiken als een soort samenvatting voor de stof per week. Super handig!

Kun je een universitaire studie wel aan, aangezien je van het VMBO-T komt?
Het is best wel lastig om nu al te zeggen natuurlijk, maar zoals ik al zei heb ik mijn eerste jaar echt heel goed doorstaan. Dat is wel een goed teken, toch? De basisschool zei dat ik te dom was om aan de ramen te likken terwijl ik op de middelbare school en op het MBO juist ontzettend werd gemotiveerd om er het beste uit te halen. Ook op de hogeschool geloofde mijn slb-er in mijn capaciteiten, wat natuurlijk bijdraagt aan een flinke dosis zelfvertrouwen. Ik geloof gewoon in mezelf en ga er alles aan doen om mijn studie tot een succes te maken!

Wat ik heb geleerd in het eerste jaar op de universiteit: dat ik alles kan als ik het echt wil en als ik er hard genoeg voor werk. Iedereen kan dit! Heb je nog vragen, stel ze dan gerust hieronder! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten